Fertődi Kirándulás

Vasúti Lámpamúzeum

Fertőszéplak

Vasúti Lámpamúzeum
Vasúti Lámpamúzeum

Haragovics József gyermekkora óta érdeklődik a vasúton használatos lámpák iránt. Gyűjteménye legszebb darabjaiból egyedülálló múzeumot rendezett be Fertőszéplakon.

A házigazda
A házigazda

A házigazda korhű vasutas öltözékben jön elénk, hogy a száz esztendős tornácos parasztház tisztaszobájába invitáljon bennünket. Az itt kiállított 270 darab vasúti lámpa mindegyike különlegesség. Mindegyikhez egy-egy történet fűződik.

Vasúti lámpák
Vasúti lámpák

A vasúti lámpák a világ 22 országából származnak. Svédország, Mongólia, az USA és Új-Zéland lámpásai is megtalálhatók a kiállított darabok között. A legnagyobb lámpa 120 centiméter magas, a legkisebb imakönyv méretű, laposra hajtogatható.

A lámpa története
A lámpa története

Az első lámpák gyertyával működtek, majd repceolajjal, később pedig a gyúlékony petróleumot használták a vasúttársaságok. Karbiddal, propán-bután gázzal is világítottak. Az elektromos lámpákat már a gőzősöknél is használták, ahol gőzhajtású dinamóval termelték az elektromos energiát. Idővel a petróleumlámpákat is "villamosították": a forma maradt a régi, az égő kanóc helyére pedig izzólámpa került. Készültek hibrid példányok is: normál esetben áramforrásról, áramszünet esetén pedig petróleummal működtek. Biztos, ami biztos.

Múlt...
Múlt...

... és jelen
... és jelen

A Lámpamúzeum legidősebb darabja 1838 és 1860 között készülhetett. Korára a veterán lámpán olvasható K. F. N. B.(Kaiser Ferdinand Nord Bahn) rövidítésből lehet következtetni.
A modern lámpákban már LED dióda világít. Ilyeneket is láthatunk a múzeumban.

Haragovics József és kincsei
Haragovics József és kincsei

Haragovics József 22 évesen jutott gyűjteményének első darabjához. A Krolupper típusú sarokzárjelző 30 évvel ezelőtt került a birtokába. Világszabadalom volt ez a maga korában: az utolsó kocsi hátsó sarkára kihelyezett lámpa hátrafelé piros, előre pedig fehér fénnyel világított a sötétben, megnyugtatván ezzel az íven haladó vonat mozdonyvezetőjét, hogy még megvan a szerelvény vége.

Elemes vasúti lámpák
Elemes vasúti lámpák

Élmény hallgatni a kincseit bemutató házigazdát. A kalandregénybe illő történeteken mindenütt átüt a lelkesedés. Haragovics József 30 év megszállott gyűjtőmunkájával és aprólékos helyreállító munkájával csodát alkotott.

 

 

Vasúti Lámpamúzeum (Fertőszéplak)

Cím:

9436 Fertőszéplak, Soproni út 13.

 

Elérhetőségek:

Haragovics József
06 20 322 47 34

www.vasutilampamuzeum.lks.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!