Fertődi Kirándulás

Fertőd

A mai Fertőd két település - Süttör és Eszterháza - összevonásával jött létre 1950-ben.

Süttör 1313-ban szerepel először írott dokumentumokban Sehter alakban. A középkori jobbágyfalu a 14. és a 16. század között a Kanizsayak, majd a Nádasdyak birtoka lett. 1681-ben Esterházy Pál Antal tulajdonába került és a családé is maradt.

1762-ben kezdődött meg az Esterházy-kastély építése. Mire a kastély elkészült, a szomszédságában új falu született, az Esterházy Miklós herceg által alapított Eszterháza.

Fertőd és környéke annyi látnivalót kínál az ide érkezőknek, hogy akár több napot is el lehet tölteni a környék felfedezésével. A leghíresebb látnivaló a fertődi Esterházy-kastély, amely Magyarország leghatalmasabb kastély-együttese. A Fertő-Hanság Nemzeti Park a túrázók és a természetimádók paradicsoma. A sarródi Kócsagvár a Nemzeti Park székháza és bemutatóhely is egyben. A Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont a mekszikópusztai védett területek ölelésében várja a turistákat. Sarród és Fertőszéplak tájházai a Fertő-táj történetéről és az itt élt emberek mindennapjairól mesélnek. Különleges élményben lesz része annak, aki felkeresi Fertőszéplakon a Vasúti Lámpamúzeumot.

A Fertő-táj, - benne a Fertő tó, Sarród, Fertőd, Fertőszéplak és a többi Fertő-parti település - az itt kialakult és fennmaradt kultúrtörténeti és természeti értékek megbecsüléseként 2001 decemberében világörökségi rangot kapott.

Fertőd látnivalói
Esterházy-kastély

Esterházy-kastély

Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. A pompázatos "magyar Verszália" káprázatos ünnepségeknek, remek operaelőadásoknak és hangversenyeknek adott otthont. Napjainkban az Esterházy-kastély kulturális programjaiban meghatározó szerepet játszanak a komolyzenei hangversenyek.

Részletesen: Esterházy-kastély >>

Muzsikaház

Muzsikaház

A Muzsikaház 1769-ben készült el. Az egyemeletes sarokház az Esterházy-kastély parkjának nyugati szélén áll.
A Muzsikaház az egykori Esterházy udvartartás zenészeinek, színészeinek és operai szereplőinek adott otthont.

Részletesen: Muzsikaház >>

Szent András-templom (Süttör)

Szent András-templom (Süttör)

A falu temploma 1889-ben épült, Zatzka Lajos bécsi műépítész tervezte. Az épület az észak- német gót templomok mintájára készült. Falait kívülről nyerstéglából emelték, homlokzatán egy nagyobb torony és két kisebb oldaltornyocska látható. A nagy toronyban 4 harang lakik.

Részletesen: Szent András-templom (Süttör) >>

Szent Kereszt-templom (Eszterháza)

Szent Kereszt-templom (Eszterháza)

Fertőd Eszterháza településrészének modern templomának építését Koloszár György plébános kezdeményezte. A munkákat 1984-ben kezdték meg, és az Szent Kereszt-templomot 1985. június 2-án szentelték fel. A modern vonalú templom tágas, világos belső terekkel rendelkezik.

Részletesen: Szent Kereszt-templom (Eszterháza) >>

Fertőd közelében találjuk
Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő- Hanság Nemzeti Park

A Fertő vidéke különböző éghajlati övezetek, növény- és állatföldrajzi határok találkozási helye. Ezek az Európában egyedülálló adottságok és e kis területen előforduló élőhelyek sokszínűsége határozzák meg a táj arculatát.
A Fertő gazdag vegetációnak és állatvilágnak biztosít kedvező életfeltételeket.
A tó elnádasodása elsősorban a magyar partszakaszon tapasztalható.

Részletesen: Fertő-Hanság Nemzeti Park >>

Vasúti Lámpamúzeum (Fertőszéplak)

Vasúti Lámpamúzeum (Fertőszéplak)

Haragovics József gyermekkora óta érdeklődik a vasúton használatos lámpák iránt. Gyűjteménye legszebb darabjaiból egyedülálló múzeumot rendezett be Fertőszéplakon. A házigazda korhű vasutas öltözékben jön elénk, hogy a száz esztendős tornácos parasztház tisztaszobájába invitáljon bennünket. Az itt kiállított 270 darab vasúti lámpa mindegyike különlegesség.

Részletesen: Vasúti Lámpamúzeum (Fertőszéplak) >>

Kócsagvár

Kócsagvár

Sarród északi részén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén épült 1993-ban a Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának székhelye. Magyarország legnagyobb náddal fedett épületében az állandó kiállítások mellett időszaki- és vándorkiállítások váltják egymást. Itt szerezhetők be a védett területeket bemutató kiadványok, és más, ismeretterjesztő anyagok.

Részletesen: Kócsagvár >>

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont

Mekszikópusztán, a védett területek ölelésében, Fertőújlak szélén található a határőrség egykori bázishelye. Itt nyílt meg 2007 májusában a Csapody István erdőmérnök és botanikus nevét viselő multifunkcionális látogatóközpont és a 42 fős szálláshely.

Részletesen: Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont >>

Fertőszéplaki Tájházak

Fertőszéplaki Tájházak

Fertőszéplakon a Nagy Lajos utca 31-39. sz. alatt találjuk azt az öt tájházat, amely a Fertő menti paraszt-barokk építészet szép példája. A jellegzetes fűrészfogas beépítés a Kisalföld népi építészetének remeke. Az öt szomszédos épület helyreállításával az országban szinte egyedülálló módon őrizték meg a falu XIX. századi utcaképét is.

Részletesen: Fertőszéplaki Tájházak >>

Sarródi Tájház

Sarródi Tájház

Egy 1930-ban épült parasztházban rendezték be a tájházat Sarródon. A nyeregtetős épület homlokzatán a 2 ablak fölötti boltíves mélyedésben egy Mária szobor vigyázza a házat és a benne lakókat. Az egykori parasztház 2005 óta tájházként fogadja a látogatókat. Az épület hátsó szobájában helytörténeti kiállítás látható. A falu korábbi életét régi fotók és korabeli tárgyak idézik.

Részletesen: Sarródi Tájház >>

Szent István vértanú templom (Sarród)

Szent István vértanú templom (Sarród)

A Szent István vértanú templom mai alakját 1846-ban kapta. Az egyhajós középtornyos egyszerű barokk épület homlokzata klasszicista. A főoltárképen Szent István vértanúságát örökítették meg. Az orgonát Kőnig Fülöp készítette 1846-ban Sopronban, amelyet klasszicista faragások díszítenek. Napjainkban a toronyban kettő harang lakik.

Részletesen: Szent István vértanú templom (Sarród) >>

Mindenszentek templom (Fertőszéplak)

Mindenszentek templom (Fertőszéplak)

Fertőszéplak közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából.

Részletesen: Mindenszentek templom (Fertőszéplak) >>

 

Fedezze fel a környék látnivalóit élményjárművekkel!

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!