Fertődi Kirándulás

Szent András-templom

Süttör

Szent András-templom
Szent András-templom

A mai Fertőd Süttör és Eszterháza összevonásával jött létre 1950-ben. Süttör eredete régebbi időkre nyúlik vissza. 1313-ban szerepel először írott dokumentumokban. A középkori jobbágyfalu birtokosai gyakran váltogatták egymást. A XIV. és a XVI. század között a Kanizsayak, majd a Nádasdyak birtoka lett. 1681-ben Esterházy Pál tulajdonába került és a családé is maradt.

Süttör község első temploma nem a mai helyén állt. A XII. századi román templom alapjait a falu határában levő Jakabszigeten találták meg 1906-ban. Valószínűleg a Fertő áradásai miatt kellett elhagyni azt a területet.

A Szent András-templom tornya
A Szent András-templom tornya

A falu következő temploma 1732-ben épült azon a helyen, ahol a mai templom is áll. Itt már nem kellett tartani a Fertőtől. Ezt a barokk templomot 1889-ben lebontották, és még abban az évben újat emeltek a helyére. Az új templomot Zatzka Lajos bécsi műépítész tervezte. Az épület az észak- német gót templomok mintájára készült. Falait kívülről nyerstéglából emelték, homlokzatán egy nagyobb torony és két kisebb oldaltornyocska látható. A nagy toronyban 4 harang lakik. A Jó Pásztor-harang és a lélekharang 1923-ban került ide. A Szent Erzsébet-harang 1963 óta, a Szent András tiszteletére öntött harang pedig 1989-ben, a templom építésekor került a toronyba.

Szent András templom belső tere
Szent András templom belső tere

A nagyméretű templom berendezése neogót, amely az építés évéből származik. A főoltáron Szent András apostol látható, a mellékoltárokat a Jézus Szíve és a Szűzanya tiszteletére emelték. A templom orgonája 1935-ből való, Rieger Ottó királyi és udvari orgonagyárában készült Budapesten.

A Szent András templom oltára
A Szent András templom oltára

A templom jó akusztikája miatt gyakran tartanak itt egyházzenei koncerteket.

A templom melletti feszületet "Rácz Katalin tsináltatta 1786"-ban. A kereszt lábánál Mária alakja látható. A talapzaton Krisztus kínvallatásának eszközeit örökítették meg.

 

 

Szent András-templom (Süttör)

Cím:

9431 Fertőd, Széchenyi utca 57.

 

Telefonszám:

06 99 370 908

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!