Fertődi Kirándulás

Sarródi Tájház

Sarródi Tájház
Sarródi Tájház

A Tömördi-család a falu szegény zsellércsaládjainak egyike volt. Egy 1930-ban épült parasztházban laktak Sarródon, a Szeder utcában. A nyeregtetős parasztház homlokzatán a 2 ablak fölötti boltíves mélyedésben egy Mária szobor vigyázza a házat és a benne lakókat.

A Sarródi Tájház konyhája
A Sarródi Tájház konyhája

Az udvarról a konyhába jutunk. A konyhából két oldalra nyílnak a szobák. Az utca felöli úgynevezett tisztaszobát a háziak nem használták, a vendégeknek tartották fenn. A ház népe a hátsó szobában élt. Ennek egyetlen ablaka az udvarra néz. Mindkét szobában a kornak megfelelő jellegzetes bútorokat láthatunk: a parasztágyat, a kelengyés ládát és a fiókos komódot.

Tisztaszoba
Tisztaszoba

Az egykori parasztház 2005 óta tájházként fogadja a látogatókat. Az épület hátsó szobájában helytörténeti kiállítás látható. A falu korábbi életét régi fotók és korabeli tárgyak idézik.

Tsiztaszoba
Tisztaszoba

A sarródi lakosok mindennapjainak fontos meghatározója volt a Fertő tó. Az egykori faluban sokan a halászatból, mások a sásfonásból és a gyékényszövésből éltek. A kiállításon ezeknek a foglalkozásoknak az emlékei is megtekinthetők.

Kemence
Kemence

A kemence ajtaja
A kemence ajtaja

Honyák Géza mészáros mester használati eszközeit sikerült megőrizni, amelyek a tájházban található kiállításon tekinthetők meg. A régészeti kiállítás pedig azt az anyagot mutatja be, amelyet Sarród határában találtak. A leletek a kelták idejéből, a római korból és a középkorból származnak.

A tornácról nyíló második ajtó a kamrába, a harmadik ajtó az istállóba vezet. Egykoron innen lehetett feljutni a padlásra egy létrán.

Az egykori istálló napjainkban hagyományőrző programok és rendezvények helyszíne. A Sarródi Tájház közösségi ház is egyben A programokon gyerekek, felnőttek, falubeliek és a vendégek is részt vesznek, a foglalkozásokat a nyári táborok diákjai rendszeresen felkeresik.

 

 

Sarródi Tájház

Cím:

9435 Sarród, Szeder utca 8.

 

További információ:
06 70 45 68 037 - Kemenár Katalin

 

www.sarrodtajhaz.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!