Fertődi Kirándulás

Mindenszentek templom

Fertőszéplak

Fertőszéplaki Mindenszentek templom
Fertőszéplaki Mindenszentek templom

Fertőszéplak 4 kilométerre fekszik Fertődtől. A település a 17. század végétől az Esterházy-család birtoka, majd a 18. században egy ideig a Széchényieké volt. Ebből az időből származik a kastély, ahol 1754-ban született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója.

A fertőszéplaki Széchényi-kastély
A fertőszéplaki Széchényi-kastély

A falu közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából.

A Széchényi család címere a templom bejárata felett
A Széchényi család címere
a templom bejárata felett

Mindenszentek templom - Fertőszéplak
Mindenszentek templom
Fertőszéplak

A kis dombon álló kéttornyú templom főhomlokzatán az építtető Széchényi család címere látható. A bejárati homlokzatot szentek szobrai díszítik. Fent Szent Mihály szobra, oldalt Szent József és Keresztelő Szent János, középen a Szeplőtelen Szűz szobra áll.

A templom dongaboltozata
A templom dongaboltozata

Az egyhajós, kéttornyos barokk épület belsejét dongaboltozat fedi. A hajó mennyezetét freskók díszítik. A diadalíven keresztény szimbólumokat örökítettek meg:

  • hattyú (a halálra készülődés)
  • pelikán (az önfeláldozó szeretet)
  • főnix (a feltámadás)
  • Noé galambja (a remény)

A templom szószéke
A templom szószéke

A templom fából faragott berendezése a XVIII. században készült. A szószék oldalán az adományozójának, Barkóczy Máriának az arcképét örökítették meg. A falakat barokk faszobrok díszítik. A kerub fejekkel díszített keresztelő kút medencéje 1745-ből származik. A karzat mellvédjén az egyházatyákat és az evangélistákat ábrázolták. A templom orgonáját 1736-ban készítették Bécsújhelyen.

A Szent Szív-emlékmű
A Szent Szív-emlékmű

A templom két oldalán levő dombon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű magasodik. Széchényi Zsigmondné állíttatta 1736-ban a Szent Szívet és az eredeti feszületet. 1767-ben mindkettőt újabb szobrokkal vették körül, amelyet Schaller István festett ki.

A Kálvária
A Kálvária

A Kálváriához 21 lépcsőfok vezet fel. Középen magas emelvényen a Piéta, mögötte a feszület, Mária Magdolna és Szent János alakja látható. A díszes kaput és a vasrácskerítést a XVIII. század második felében készítette egy lövői kovácsmester.

 

 

Mindenszentek templom (Fertőszéplak)

Cím:

9436 Fertőszéplak,
Nagy Lajos utca 5.

 

Bejelentkezéssel látogatható.
Tel.: 06 99 370 952

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!